Camperreisverhalen           Fotosite           Gastenboek

!!! Klik op de foto's voor vergrote foto's en op de links voor meer foto's !!!

Op alle foto's is een copyright van toepassing.
Gebruik van één of meerdere foto's mag mits naamvermelding.


UIT IN EIGEN LAND: De Vlaamse Kust (vervolg)

25 oktober - 31 oktober 2021


Foto's gemaakt door Willy Horions en Andrea Brewée met Nikon D7200, Sony HW10V en gsm Samsung A52



De weerman voorspelt voor de eerst volgende dagen mooi herfstweer. Dat is voor ons een startsein om te vertrekken met de camper. Onze vorige uitstap is onverwacht vroeger moeten eindigen. Dus ... trekken we nu terug naar de kust.

Maandag, 25 oktober - Naar Damme en Beernem

Vandaag blijft het nog bewolkt met kans op een bui. Onze eerste bestemming wordt het stadje Damme.

Tegen de middag parkeren we op een parking langs de Damse Vaart. Er zijn twee plaatsen voorzien voor campers (gratis en geen voorzieningen). Aan de ingang staat vermeld dat overnachten verboden is. Er wordt verwezen naar Camping Hoeke, Damse Vaart-Oost 10, 8340 Damme. Maar ... Camping Hoeke blijkt momenteel gesloten en verkocht. Dat probleempje lossen we vanavond op.

Na de lunch stappen we langs de Damse Vaart naar het centrum. Damme is één van de kleinste stadjes van België en telt zo'n 600 inwoners. Aan de vele cafés en restaurants met terrassen te zien moet het hier in de zomer toeristisch druk zijn. Momenteel, eind oktober, is het eerder een oase van rust. Zo te zien zijn we de enige bezoekers van Damme.

Onderweg passeren we de Schellemolen, een stenen molen die ingericht is als koren- en oliemolen. Ooit, in 1367, is hij opgericht als getijdemolen.
We maken een foto en vervolgen onze weg naar de Dienst Toerisme waar de "Erfgoedwandeling" start. De Dienst Toerisme zelf is, samen met het Uilenspiegelmuseum en het Bezoekerscentrum, ondergebracht in het "Huyze de Grote Sterre", een patriciërshuis uit de 15de-16de eeuw.
Vlakbij zien we het prachtige, 15de-eeuwse stadhuis.
Vanaf hier wandelen we naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De kerk werd gebouwd in de 13de eeuw. Nadien werd ze uitgebreid, veroverd en geplunderd door de Geuzen, weer hersteld en ... kwam tot verval. Wat overblijft van het gebouw geeft ons een idee van de oorspronkelijke, kolossale, kerk.
Het indrukwekkend interieur van de kerk en de toren zijn van april tot september open voor het publiek. Blijkbaar heb je boven een uniek uitzicht op de 17de-eeuwse stadsomwallingen, op de Damse Vaart en de uitgestrekte omgeving.
Dat zal voor een volgende bezoek aan Damme zijn.

Van het kerkplein volgen we het stratenplan door smalle straten tot aan de rand van de stad. We zitten vast. Nergens zien we nog straatnamen. We stappen verder en belanden in een weids polderlandschap. Na tien minuten komen we bij een fiets- wandelpad langs een waterloop. Dat pad herkennen we op het plan. In de verte herkennen we ook het silhouet van de O.L.Vrouwekerk. We volgen het pad langs het water door een bos in herfstkleuren. Er hangen touw- en netconstructies over het water. Resten van wateradventure van de scouts?
Na een paar kilometer eindigt het wandelpad bij de parking waar onze camper geparkeerd is.

Einde van een mooie eerst dag.
Nu zitten we met de vraag: "Waar zullen we overnachten". Hier ondanks het verbod? Of ergens in de buurt op een camperplaats? Het is vlug beslist. We rijden naar de camperplaats in Beernem. Voor 10 euro staan we er rustig en hebben alle voorzieningen.

Dag 1 -  169 km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8730 Beernem, Oude Vaartstraat, camperplaats (10 euro, all in)
Coördinaten: N 51.13378    E 3.33537



De Schellemolen



Damme: 15de eeuws Stadhuis



Wandelpad



Camperplaats Beernem



Damme: De karakteristieke toren van de O.L.Vrouwekerk gezien vanaf het wandelpad.



Dinsdag, 26 oktober - Van Beernem naar Gistel

Bewolkt, af en toe een zonnetje maar het blijft droogt. Toen we vorige keer hier stonden, leerden we de Groene 62 kennen. Het is een 22 kilometer lang autovrij fietspad, langs een voormalige spoorweg, dat loopt van Torhout tot Oostende en langs Gistel passeert. Toen fietsten we van Gistel naar Oostende. Nu willen we de andere richting uit, naar Torhout. Eerst sjezen we naar het beginpunt in Gistel. Vandaar volgen we de knooppunten (89 - 48 - 42 - 34 -30 - 74 - 70 - 81) wat ons na 15 km in Torhout zou brengen. We rijden door een groen polderlandschap. Onderweg zien we bewaard gebleven spoorweg infrastructuur: de stationsput in Eernegem (die de stoomtrein van water voorzag); het treinstation van Moere (nu een B& B); het treinstation van Wijnendale (nu een restaurant); ... .


Kasteel d'Aertrycke

Bij knooppunt 70 verlaten we de Groene 62 met de bedoeling Kasteel d'Aertrycke te bezoeken. Dat zal niet lukken want de weg is opgebroken. Een vriendelijke dame legt ons uit hoe we er toch geraken. Het wordt een hele omleiding met een pad door het bos. Het pad en ook het park met de vijver rondom het kasteel zijn de moeite waard.

Terug bij de Groene 62, bij knooppunt 70 zien we het voormalige "Treinstation van Wijnendale" dat nu een café-restaurant is. Dat is wat we nodig hebben want we zijn toe aan een koffie. Na de deugddoende pauze willen we nog naar het Waterslot van Wijnendale. Dat kan niet doorgaan want we vernemen dat het kasteel sinds eind september tot het voorjaar van 2022 gesloten is voor bezoekers. Dus ... fietsen we terug naar Gistel. Het is trouwens al behoorlijk laat en we moeten nog het hele eind terug.
Als we in Gistel stoppen bij de Carrefour om inkopen te doen, worden we getrakteerd met een niet voorspelde regenvlaag.
18.00 u: Terug van weggeweest. Op de teller 32 km.

Dag 2 -  38 km
Overnachting: Provincie West-Vlaanderen, 8470 Gistel, Vaartstraat 35, camperplaats (14 euro; lozen water en chemisch toilet, elektriciteit en wifi inclusief; water betalend)
Coördinaten: N 51.16391    E 2.96892





Camperplaats Bray-Dunes


Wrak van de Crested Eagle


natuurreservaat Dune Marchand


Spiegelbunker zonder spiegels

Woensdag, 27 oktober - Van Gistel naar Bray-Dunes

17°C, zon en bewolkt: We zijn naar Bray-Dunes gekomen om de wrakken op het strand te zien. Zo gauw we geïnstalleerd zijn op de camperplaats stap ik naar het Office de Tourisme, aan de andere kant van het plein, om te vragen wanneer het vandaag eb is.

We willen de wrakken zien van de boten die hier in 1940 tijdens Operatie Dynamo tot zinken gebracht zijn.
De wrakken zijn alleen te zien bij eb. Bij springtij, bij hoog-hoogwater en laag-laagwater, is het ideaal en kan je zelfs rond drie wrakken wandelen.
Om 11.42 uur is het eb. Aangezien het geen springtij is, zullen we er niet veel van zien.

Met het fototoestel in de aanslag stappen we naar de dijk van Bray-Dunes. Waar de dijk eindigt en de duinen beginnen, staat een wegwijzer naar de wrakken. Ze liggen op het strand tussen Bray-Dunes en Zuydcoote. Al van ver zien we de wrakken. En inderdaad, ze steken slechts een deel boven het water uit.
Van het eerste wrak dat we tegenkomen is de naam niet gekend. Het tweede is de Devonia. Het derde, de meest bekende, is de " HMS Crested Eagle". Het schip werd door de Duitsers tot zinken gebracht op 29 mei 1940, tijdens de evacuatie van Duinkerke. Van de 600 soldaten aan boord sneuvelden er 300.

Het is indrukwekkend. We beslissen zeker ooit terug te komen als het springtij is.
Ondertussen zijn we al een heel eind richting Zuydcoote. De terugkeer wordt een duinwandeling door het natuurreservaat Dune Marchand.

15.00 u: Na een stevige lunch rijden we naar Leffrinckoucke. Parkeerplaatsen voor auto's zijn er genoeg. Het wordt zoeken naar een plek om de camper veilig achter te laten.
We stappen naar de dijk en volgen die naar rechts tot waar de dijk eindigt en de duinen beginnen. In Dune Dewulf tussen Leffrinckoucke en Zuydcoote ligt de Batterij van Zuydcoote.
De eerste bunker die we tegenkomen is de scheefgezakte spiegelbunker" maar dan zonder spiegels. Hier en daar zie je nog kleine spiegelstukjes. Blijkbaar heeft de onbekende kunstenaar de spiegels terug verwijderd van de bunker na onenigheid over het onderhoud.

We wandelen, klimmen en dalen door de duinen langs een resem van in het zand weggezakte bunkers vol graffiti. Na enkel kilometers zakken we af naar het strand en keren terug langs de zee. Onze fototoestellen draaiden op volle toeren.
Willy is erg geïnteresseerd in alles wat met de oorlog te maken heeft. Voor vandaag hebben we wel genoeg herinneringen aan de oorlog gehad.
Om te overnachten sjezen we terug naar de camperplaats in Bray-Dunes.

Dag 3 -  45 km
Overnachting: Frankrijk, 59123 Bray-Dunes, Rue d'Hondschoote, Camperplaats (gratis zonder voorzieningen)
Coördinaten: N 51.07769    E 2.51516



Donderdag, 28 oktober - Van Bray-Dunes naar Duinkerke

17°C en zon! Van de camperplaats fietsen we naar de Véloroute Voie Verte en volgen die door Zuydcoote tot Leffrinckoucke. Hier slaan we rechts af en rijden tot de dijk. Het is een brede dijk met een wandelpad, een fietsweg en daartussen parking voor auto's. Al direct zien we dat hier heel wat campers geparkeerd staan. Bij navraag blijkt dat het toegestaan is. Je mag zelfs overnachten. Info Park4Night "Digue Nicolas II, 59240 Dunkerque". Dat onthouden we voor een volgend bezoek.
Zalig om hier te rijden met aan de ene kant het strand en de zee en aan de andere kant de duinen. In zee zien we een groep "wandelaars". Volgens een trotse local is "zeewandelen" een nieuwe sport, een echte rage, die hier aan de Opaalkust ontstaan is. De deelnemers lopen in een rij achter elkaar door de zee, met water tot aan hun borst. Bij stevig doorwandelen kunnen ze zo wel 4 kilometer afleggen. In dit seizoen zou het behoorlijk koud zijn, moesten ze geen neopreen pakken dragen. Jammer dat het zo ver in zee is. We hebben geen fotoke kunnen schieten.
Een eindje verder zien we strandzeilers. Logisch, het breed strand is er ideaal voor en zo'n 200 meter verder is een zeilschool "Water Sports De La Licorne School Sailing".
We rijden voorbij Malo-les-Bains tot in Duinkerke (6 km). Aan het einde is er een moderne voetgangersbrug over het kanaal. De verlenging loopt tot de ingang van het Frac Grand Large (een nieuw eigentijds museum). Wij volgen de smalle dijk tussen het kanaal en het strand die ons naar de bekende pier van Duinkerke leidt. Vandaar komen we over een brug bij resten van een verstingsmuur. Hier is verder niet veel te zien. We willen via de voetgangersbrug terug naar de dijk maar dat is niet zo simpel. Hoe geraken we daarboven. Een paar welwillende pubers lopen met ons mee tot aan een smalle, draaiende weg die naar boven naar de brug loopt. We sjezen terug naar Bray-Dunes.
Einde mooie fietsdag. Op de teller 32 km.

Dag 4 - Overnachting: Bray-Dunes, Camperplaats



Voetgangersbrug in Duinkerke

Vrijdag, 29 oktober - Van Bray-Dunes naar Jabbeke

Bewolkt en regen: Dat ziet er niet zo goed uit. Ook de komende week wordt wisselvallig, regen en kouder. Van Bray-Dunes verhuizen we naar Camping Klein Strand in Jabbeke. Hier moeten we vooraf bepalen hoe lang we denken te blijven en ook vooraf betalen. Omwille van de minder goede weersomstandigheden houden we het op twee dagen.
Het regent de hele tijd. Het is goed dat we op een camping zijn met alle nodige comfort. Dat wordt douchen, uitgebreid koken, lezen, tv-kijken, ... .
In de namiddag profiteren we van een regenstop om naar de supermarkt te fietsen en onze voorraad aan te vullen.
De dag is vlug om. Hopelijk blijft het morgen droog.

Dag 5 -  52 km
Overnachting: West-Vlaanderen, 8490 Jabbeke, Varsenareweg 29, Camping Klein Strand (Acsi)
Coördinaten: N 51.18466    E 3.10436



Zaterdag, 30 oktober - Jabbeke

In het dorp vertrekken meerdere wandel- en fietspaden. We opteren voor een Rondje Jabbeke, een korte Route, want de weerman voorspelt regen in de namiddag.
Het startknooppunt 81 ligt op ongeveer 1 km van de camping. We volgen knooppunten 81 - 50 - 40 - 30 - 48 - 68 - 90 - 76 - 71 - 81. Het is een tocht door mooie natuurlandschappen, polders en landbouwgebied en deels langs het kanaal Gent-Oostende. Bij knooppunt 76 worden we ineens overvallen door een flinke regenbui. Net op dit kruispunt is een gezellig café, het Estaminet Alainprovist, waar we onze toevlucht zoeken en bij een warme koffie wachten tot de bui over is. Het duurt ons te lang. We beslissen om toch maar door te rijden. Van knooppunt 76 naar 71 en 81 en vervolgens naar de camping, is hoogstens 3 km. We zetten een spurtje in en 10 minuten later staan we, druipend nat, bij de camper.
Het is niet dodelijk maar gezellig is anders. Op deze manier langer rondtrekken zien we niet zitten. Morgen snorren we naar huis.

Dag 6 - Overnachting: Jabbeke, Camping Klein Strand (Acsi)



Het was een korte maar bijzonder interessante uitstap. Omwille van Corona kunnen we niet naar het buitenland. Daardoor hebben we ons eigen landje ontdekt. We kunnen wandelen in de Ardenen, fietsen in het vlakke Vlaanderen en we hebben een prachtige kuststreek.
Natuur, cultuur, historisch erfgoed, ... België heeft het allemaal behalve de zuiderse temperaturen.


EINDE


         FOTOSITE          REISVERHALEN          Reacties welkom in ons GASTENBOEK

P.S.: Alle gegevens die je hier vindt zoals adressen, prijzen, links naar andere sites, coördinaten, enz. zijn louter ter informatie. Ik ben niet verantwoordelijk voor gegevens die gewijzigd of fout zijn.